Olej krokoszowy – właściwości i zastosowanie oleju z krokosza barwierskiego

Olej z krokosza barwierskiego to olej otrzymywany z tłoczonych na zimno nasion tej rośliny. Krokosz barwierski jest jednoroczną rośliną z rodziny astrowatych, której nazwa łacińska to Carthamus tinctorius. Ta charakterystyczna roślina o pomarańczowożółtych lub czerwonawopomarańczowych kwiatostanach znana była już w starożytności i stosowana jako barwnik roślinny oraz surowiec zielarski. Kwiaty krokosza barwierskiego wpływają bowiem pozytywnie na wygląd włosów oraz skóry. Co warto wiedzieć o tym popularnym obecnie oleju? Jakie posiada właściwości i jakie znajduje zastosowanie? W czym konkretnie może pomóc i dlaczego specjaliści polecają jego używanie?

Krokosz barwierski – charakterystyka oleju i rośliny

Krokosz barwierski to roślina pochodząca z Bliskiego Wschodu i Indii. Jego nazwa nawiązuje do dawnego zastosowania – barwienia. Kwiaty tej rośliny posiadają bowiem charakterystyczny barwnik roślinny, umożliwiający uzyskiwanie tak zwanej hiszpańskiej czerwieni. Krokosz zwany jest również czasem szafranem łąkowym, jako że zastępował droższy szafran jako barwnik spożywczy. W tej chwili coraz więcej się o nim jednak mówi z uwagi na właściwości jego oleju, które – jak odkryto – pozytywnie wpływają na stan skóry oraz włosów. Doszło więc do tego, że w tej chwili krokosz barwierski jest uprawiany głównie z uwagi na pozyskiwany z nasion olej. Nasiona te są w kolorze kości słoniowej i posiadają zdrowe tłuszcze oraz białka.

Olej krokoszowy – bomba witaminowa

Olej z krokosza barwierskiego posiada złoto-żółte zabarwienie i obfituje w następujące kwasy:

  • kwas linolowy,
  • kwas oleinowy,
  • kwas palmitynowy,
  • kwas stearynowy,
  • kwas linolenowy,
  • kwas arachinowy.

Posiada również dużą ilość witaminy E i witaminy A, które znane są ze swojego zbawiennego wpływu na skórę. Olej obfituje w fitosterole, czyli substancje roślinne które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu oraz zwiększyć ilość tego dobrego.

Ponadto zawarte w nim kwasy tłuszczowe są długołańcuchowe, a właśnie one sprzyjają wchłanianiu innej ważnej witaminy – D. Brak witaminy D w organizmie odbija się także na stanie skóry. Staje się ona przesuszona, blada, wolniej się regeneruje. Witamina D pozwala zaś zachować ją w zdrowiu, chociaż u większości ludzi obserwowany jest jej niedobór. Witamina ta jest wytwarzana przez organizm człowieka, ale potrzebuje do tego słońca. Kiedy jest go niewiele, trzeba ją dostarczać w inny sposób – przez pożywienie. Z kolei w jej przyswojeniu pomoże właśnie olej z krokosza barwierskiego.

Olej z krokosza – właściwości

Olej z krokosza barwierskiego pozytywnie oddziałuje na skórę. Wykazuje działanie zmiękczające, dzięki czemu staje się ona gładka i miła w dotyku. Co ciekawe, olej tej może być stosowany nawet w okolicy ust i oczu – jest bowiem bezpieczny. Niewiele jest środków działających z jednej strony mocno na skórę, ale z drugiej na tyle łagodnie, żeby nie wpływać negatywnie na oczy. Olej z krokosza jest więc pozytywnym wyjątkiem. Powinny go przede wszystkim stosować do pielęgnacji osoby, które posiadają skórę tłustą lub mieszaną. Z uwagi na zawartość witamin i przeciwutleniaczy jest jednak polecany każdemu, kto pragnie dłużej zachować młodość skóry. Pomaga przeciwdziałać wolnym rodnikom, które odpowiadają za procesy starzenia komórek. Nie tylko zapobiega, lecz również i wspiera spłycanie zmarszczek, gdy już się pojawią. Zwłaszcza, gdy jego działanie zostanie wzmocnione przez inne, aktywne składniki, tworzące wspólnie walczącą z upływem czasu kompozycję.

Takie właśnie składniki można znaleźć w produkcie Alga DermoLift Elixir, który oprócz zawartości oleju z krokosza barwierskiego i alg, zawiera także:

  • witaminy z grupy B
  • witaminę C
  • witaminę E
  • olej sojowy
  • koenzym Q10.

Krem pomaga ujędrnić i uelastycznić skórę, zregenerować uszkodzenia, pozbyć się stanów zapalnych, wygładzić zmarszczki, jak też zapobiec pojawieniu się zbyt szybko nowych. Olej nadaje się także do skóry suchej, którą znakomicie nawilża. Tak więc również Alga DermoLift Elixir przeznaczony jest do różnych typów skóry – zwłaszcza do cery dojrzałej, która wymaga już specjalistycznej pielęgnacji, by zachować świeżość.

Krokosz barwierski i jego zastosowanie

Krokosz barwierski posiada szerokie zastosowanie – zarówno przy leczeniu pewnych dolegliwości wewnętrznych (wpływ na płodność, leczenie reumatyzmu i artretyzmu, wspomaganie leczenia choroby wieńcowej itp.), jak i zewnętrznych.

Olej krokoszowy wspomaga gojenie nawet ciężkich ran, a także poprawia stan skóry w przebiegu łuszczycy. W związku z tym jest stosowany w licznych kremach, chociaż można również kupić sam olejek w aptece czy w sklepie kosmetycznym lub zielarskim. Jeśli ktoś chce poprawić stan swojej skóry oraz zapobiec zbyt szybkiemu pojawianiu się na niej zmarszczek, powinien wspomóc działanie oleju z krokosza barwierskiego innymi składnikami. Alga DermoLift Elixir to krem działający odmładzająco, który poprawia stan skóry, spłyca zmarszczki i jest odpowiedni dla każdej cery.

Comments

  1. angelika w. says:

    Od wielu miesięcy szukam w sklepach oleju krokoszowego, ale nie mogę nigdzie go znaleźć w czystej postaci. 🙁 Słyszałam, że ma zbawienny wpływ na cerę tłustą, więc taki krem z tym olejkiem z chęcią bym przetestowała…

    • Zosia Chomicz says:

      Tak, tak!
      Bardzo polecam ten oleje, bo ma bardzo dużo kwasu linolowego. Co więcej ten kwas jest ogólnie egzogenny – człowiek nie może go wytworzyć i trzeba go właśnie dostarczać. Sama mam cerę tłusta i często go sobie wklepuję na noc. Ma też dużo antyoksydantów, więc to prawdziwa broń na zmarszczki! Rzadko kiedy robi się kremy z olejem krokoszowym, więc sama cieszę się, że tu zajrzałam. Brzmi obiecująco!

  2. Eryn says:

    Ja sobie chwalę olej krokoszowy w sałatkach. Wiem, to dziwne, że składnik kosmetyczny się je, ale po tym, jak wyczytałam, że ma pozytywnie wpływa na serce i miażdżycę i ma właściwości antyoksydacyjne to od razu pomyślałam – to będzie kolejny must-have. Muszę jeszcze tylko kupić sobie butelkę do nakładania na ciało, twarz itd. Krem byłby w sumie dość trafnym rozwiązaniem.

  3. Ullcia24 says:

    Ponoć ten olej z krokosza używali do robienia szminek w starożytnym Egipcie! Takie historie najbardziej mnie przekonują. 😉 W końcu Kleopatra nie może się mylić 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *